unis@unistelekom.ba
+387 36 445 300

UnisCharge punionica električnih automobila

Unis telekom d.d. > Novosti > UnisCharge punionica električnih automobila

UnisCharge punionica električnih automobila

Posted by: UNIS
Category: Novosti

Otvaranje prve javne punionice za električna vozila u Gradu Mostaru

S ponosom možemo objaviti da je Unis Telekom d.d. u suradnji sa Gradom Mostarom u ponedjeljak 8.11.2021. godine otvorio prvu javnu punionicu za električna vozila. Punionica UnisCharge se nalazi na platou ispred Gradske vijećnice Grada Mostara. To je prva javna punionica u Gradu Mostaru koja je puštena u probni rad već u devetom mjesecu. Projekt postavljanja javne punionice u Mostaru su financirali Fond za zaštitu okoliša i Grad Mostar.

Budućnost mobilnosti je električna energija. Elektromobilnost podrazumijeva korištenje električnih bicikala, električnih motocikala, automobila i drugih vozila javnog prijevoza na struju u svrhu transporta. Ključno rješenje za smanjenje globalnog zatopljenja i klimatskih promjena je smanjenje emisije ugljika i štetnih stakleničkih plinova. Sve više proizvođača automobila najavljuje kraj proizvodnje motora s unutarnjim izgaranjem. Električna vozila će u bliskoj budućnosti zamijeniti vozila s unutarnjim izgaranjem, i kao takva će smanjiti ili potpuno prekinuti emisiju štetnih plinova u prometu. S novijom tehnologijom koja pomaže u stvaranju još ekološki prihvatljivijih baterija, napretkom u vodiku i još učinkovitijim, tišim električnim motorima, budućnost vožnje je svijetla i čista. Kako bi napredovala eletkromobilnost u našoj državi potrebno je raditi na razvoju infrastrukture za punjenja električnih vozila.

U Mostaru je postavljena UnisCharge samostojeća AC punionica za električna vozila sa dva priključka za istovremeno punjenje dva električna automobila, te jednim priključkom za punjenje električnog bicikla ili romobila. UnisCharge punionica ima ekran na dodir, omogućeno je spajanje na centralni upravljački sustav i na Internet. Kreirana je mobilna aplikacija na kojoj je moguće daljinsko upravljanje i nadzor punjenja, te rezervacija termina za punjenje automobila.

Nadamo se da će UnisCharge utjecati na ekološku osvještenost naših sugrađana, u cilju smanjenja emisije štetnih plinova u prometu. Ponosni smo što je UnisCharge prvi u budućoj infrastrukturnoj mreži javnih punionica za električna vozila u Mostaru.